Vítejte na blogu služby pro online výuku rychlého čtení Rozečti.se, aplikace běží na adrese www.rozectise.cz

úterý 26. února 2013

Rozečti.se - první novinky roku 2013

Po kratší odmlce v oznamování nových přírůstků do aplikace tu máme souhrn novinek pro začátek tohoto roku a už teď je jisté, že určitě nepůjde o novinky poslední :)

Nové firemní rozhraní
Horkou novinkou, na jejíž přípravě jsme dlouho pracovali, je nová možnost pro zaměstnance firem procházet výukou ve vlastním odděleném rozhraní.

V čem je firemní verze speciální?
Jakákoliv firma si může sama během minuty vytvořit firemní profil, do kterého mají na základě firemního emailu automaticky přístup všichni její zaměstnanci.
  • Uzavřená verze jen pro zaměstnance dané firmy.
  • Srovnání s kolegy je motivačnější než srovnání s neznámými uživateli.
  • Profil funguje pod samostatnou doménou (tzn. http://VaseFirma.rozectise.cz).
  • Firma má přehled o pokroku zaměstnanců.
  • Firemní logo napříč celou aplikací.
  • Plná kontrola nad správou uživatelů, jejich přidávání, zařazení do různých firemních oddělení, zobrazení souhrnných statistik, atd.
  • Možnost dokupování licencí podle potřeby.



O tom, jak si automaticky vytvořit firemní profil, se dozvíte více na našem webu na adrese http://www.rozectise.cz/propodniky.


Výukové novinky
Hned na první pohled si můžete všimnout, že při pohledu na přehled je vpravo nahoře kolonka pro hvězdičky.

V každé části výuky můžete nově získat ocenění - zlaté, stříbrné nebo bronzové. Maximum pro lekci jsou tak 3 hvězdy, a dokonce 1 bonusová pro ty, kdo procvičují a postupují výukou pravidelně.




Své graficky znázorněné statistiky během pár dní naleznete i v osobních statistikách.



Kromě ocenění za úspěch pro vás máme nově také drobnou cenu útěchy - motivační citáty při neúspěchu - opravdu bychom rádi, abyste nakonec uspěli všichni :)


V rámci fixačních cvičení došlo k jejich rozšíření a vložení relaxačních cvičení tak, abyste se přiliš nepřetěžovali - pauzy jsou také velmi důležité.

Novinkou v doplňkových cvičeních je pak zcela nově přepracovaný Předčítač. Nejen že nyní umí i krokovat text a pohybovat se vpřed i vzad, ale přibyla i tolik postrádaná pauza...


Kromě těchto viditelných úprav jsme mimo jiné taky posílili naši databázi textů a některé vhodné posunuli více dopředu tak, abyste pokud možno četli co nejzajímavější články. No a když vám nějaký nevyhovuje, stačí jen pomocí šipky vpravo nahoře nahrát nový...

Tolik pro první sadu letošních novinek a již brzy ohlásíme další!

Váš tým Rozečti.se

pátek 22. února 2013

Omluva za nedostupnost v noci z 21. na 22.2.

Dobrý den,

z důvodu problémů na serveru byla aplikace Rozečti.se plně nedostupná po dobu asi 3 hodin od 22:00 ve čtvrtek 21.2.2013.
Rádi bychom se omluvili všem uživatelům, kterých se toto omezení dostupnosti dotklo.
Nyní pracujeme i na zajištění toho, že plná nedostupnost se již nebude opakovat - a to vytvořením náhradní dočasné adresy pro dobu údržby.

Zhruba od 1:00 v pátek ráno jsme aplikaci částečně zpřístupnili za pomoci přesměrování na záložní server a z adresy www.rozectise.cz byli všichni uživatelé automaticky přesměrování na funčkní verzi aplikace na jiném serveru.

Všichni v týmu věříme, že pro příště nás již žádné technické problémy nezaskočí podobným způsobem jako včera a že v podobných případech budou uživatelé plynule pokračovat ve výuce na záložním serveru.

Dnes v pátek 22.2. je zhruba od 9:15 plně funkční aplikace na své původní adrese www.rozectise.cz.

Děkujeme za pochopení,
za tým Rozečti.se,
Michal Zwinger

čtvrtek 21. února 2013

Technické problémy a výpadek 22.2.2012


Vážení uživatelé, kvůli technickým problémům se serverem je nyní aplikace Rozečti.se přesměrována dočasně na doménu www.better-reader.com

Tato verze může obsahovat drobné chyby v nově přidaných prvcích a obsahu.

Vše by mělo být během pátku vyřešeno a zpět ve starých kolejích. Za nepříjemnosti se omlouváme.
MZ

neděle 17. února 2013

Jak číst?


Každý z vás, který si už prošel nějakým tréninkem nebo kurzem rychlého čtení, přečetl některou z příruček nebo se jakýmkoliv jiným způsobem dostal k této dovednosti, určitě už přemýšlel, jak ji využít v praxi.
Pokud patříte mezi ty, kteří opravdu den za dnem louskají stohy písemností, časopisů nebo zpráv, využití rychlého čtení je pro vás jasné. Umožní vám prokousat se hromadami balastu a dostat se k jádru věci, které je někde v nich uloženo. Důležitou dovedností je ale také poznat jak a kde přesně rychlé čtení použít.
U většiny dokumentů existuje jakási formální struktura, která se skládá z úvodu, statě a závěru. Podstatné informace jsou zpravidla koncentrované v úvodu a závěru, ve stati jsou zpravidla podstatná fakta rozeseta nepravidelně a s velkými mezerami. Proto je dobré v úvodu a závěru dávat větší pozor a mezi nimi nasadit klidně nejrychlejší tempo čtení, jakého jste schopni.
A pokud se vám zdá, že jste při čtení museli nějakou důležitou část informace minout, nebojte se. Všechno důležité je vždycky několikrát zopakováno.

středa 13. února 2013

Rychlejší čtení může pomoci dospělým dyslektikům

Věděli jste, že i zcela opačným, než běžným, přístupem k dyslexii lze dosáhnout zajímavých zlepšení při čtení a pochopení textu?

Narazili jsme na článek věnující se přesně tomuto. Podle nové studie pomáhá dospělým dyslektikům při čtení postupný trénink zrychlování a eliminace hláskování a slabikování. Naopak podpořeno je vnimání a čtení celých slov i částí vět najednou - to už je velmi blízko metodám rychlého čtení.

Celý článek serveru Nature.com nalezente na tomto odkazu:
http://www.nature.com/news/adults-with-dyslexia-improve-when-pushed-to-read-faster-1.12420

Příjemné čtení,
Tým Rozečti.se