Vítejte na blogu služby pro online výuku rychlého čtení Rozečti.se, aplikace běží na adrese www.rozectise.cz

neděle 15. dubna 2012

Efektivní čtení


Efektivní čtení se na rozdíl od rychlého čtení nebo aktivního čtení nedá tak snadno definovat. Pokud byste se chtěli dozvědět, co přesně se za tímto termínem skrývá, a podívali se na tento termín do tří různých knih od tří různých autorů, v každé byste se dozvěděli něco více nebo méně odlišného.
Někteří používají termín efektivní čtení jen jako synonymum pro rychlé čtení. Může to ale také být jen označení pro jakýkoliv účinný čtecí postup. Pokud bychom se ale podívali na všechny tyto definice jako celek, vyjde nám z toho, že efektivní čtení je vlastně to, že někdo čte efektivně. Tedy používá správný čtecí styl společně se správným čtecím postupem a oba dva jsou přiměřené jak dokumentu, tak cíli četby.
Mezi postupy efektivního čtení určitě patří rychlé a aktivní čtení a jednotlivé čtecí metody. Patří sem ale i práce s textem, jako je podtrhávání, dělání poznámek nebo výpisků, a práce se samotnými dokumenty, které čteme. Jako správný efektivní čtenáři byste měli udržovat povědomí (a kdo nemá povědomí, tak alespoň nějaké poznámky) o dokumentech, které jste četli a jaké informace obsahovaly – tedy vlastně takový čtenářský deníček.
Další metodou efektivního čtení je opakování si. Dočtete knihu a nahlas si v pár větách přeříkáte, co jste se dozvěděli. Trošku to připomíná biflování se ve škole, ale výsledkem bude, že si víc zapamatujete a lépe si to pak vybavíte.
Efektivní čtení je vlastně obecné označení pro postup, který vám umožní co nejrychleji a s co největší účinností přečíst daný dokument, dostat z něj co potřebujete a co nejdéle si to zapamatovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář.