Vítejte na blogu služby pro online výuku rychlého čtení Rozečti.se, aplikace běží na adrese www.rozectise.cz

středa 26. září 2012

20 věcí, které jsem měl(a) vědět ve 20 - druhá část


Vážení čtenáři,
dnes vám přinášíme slíbené dokončení seznamu 20 věcí, které byste měli vědět ve 20 letech. Můžete si sami udělat obrázek, jak na tom jste dnes a co z toho jste již ve 20 letech věděli. Přejeme vám příjemné čtení… 

11. Pokud byste si měli vybrat mezi zážitkem a materiálnem, berte zážitky. Věci zestárnou, mohou se rozbít nebo o ně můžete přijít. Zážitky a zkušenosti vám nikdo nevezme a můžete z nich těžit dlouhá léta.

12. Tvořte si finanční rezervu. Horší časy mohou přijít v tu nejméně žádoucí dobu a i kdyby nepřišly – vždy je příjemnější plánovat do budoucna. Ne pouze na týden dopředu, ale třeba i měsíc nebo rok.

13. Naučte se programovat. No dobrá, tak ne. Ale vážně – snažte se co nejvíce porozumět novým technologiím. Nové technologie jsou klíč k úspěchu a bude jich čím dál více. Nezůstávejte analogoví v digitální době.

14. Závidíte sportovcům, že jejich těla dokáží víc než ta vaše? Není nic jednoduššího, než začít o svoji postavu pečovat. Mnohem snáz to jde v mládí než později. V čím lepší kondici budete, tím snáz se vám navíc budou realizovat všechny vaše plány.

15. Naučte se vařit. Nezlehčujte tento bod a využijte dobu strávenou vařením jako příjemný odpočinek a zpestření. Hospodská strava nebo jídla z kantýny jsou často méně kvalitní než to, co byste si sami připravili doma. Nehledě na to, že vařením doma ušetříte sympatické částky.

16. Nezanedbávejte spánek! Neodkládejte ho, nevymlouvejte se na množství práce a na to, že nestíháte. Vždy si najděte dostatek času a vyspěte se. Uvědomte si, že nedostatek spánku vám zásadním způsobem snižuje efektivitu a o časové úspoře se proto nelze moc bavit.

17. Ulevte svému mozku a nechte ho pracovat na důležitějších věcech. Veďte si spolehlivý systém kombinace upomínek a dobře vedeného diáře. Máte přece důležitější věci na práci, než si pamatovat každou schůzku a aktivitu. Využívejte kalendářové aplikace v čemkoliv to je možné (mobilní telefon, tablet, notebook, …).

18. Určete si směr a držte se ho. Každý potřebuje cíl a vy buďte ambiciózní. Není nic horšího, než ztrácet čas přešlapováním a plácáním se na místě. Jen díky tomu, že si vyberete dostatečně ambiciózní cíl, se můžete posunout dál než ostatní.

19. Nesnažte se být odborníkem na všechno. Nikdy to nedopadne dobře a nakonec skončíte v situaci, kdy nebudete umět nic pořádně. Snažte se specializovat a zdokonalovat v tom, co vás baví. Zdokonalujte se a alespoň po nějakou dobu buďte odborníkem. Je to mnohem přínosnější než velká šíře zájmů, jimž nevěnujete potřebnou pozornost.

20. Neztrácejte energii napravováním lidí kolem sebe. Buďte raději s těmi, které není třeba měnit nebo "napravovat". Ušetříte sobě mnoho sil a všem zúčastněným spoustu nervů.

Přímý odkaz na první část článku 20 věcí, které jsem měl(a) vědět ve 20 je zde.


Doufáme, že pro vás byl tento výčet alespoň trochu užitečný, původní článek Juliena Smítne naleznete zde. Samotný blog se věnuje tématům osobní produktivity a efektivnosti a můžeme ho jen a pouze doporučit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář.