Vítejte na blogu služby pro online výuku rychlého čtení Rozečti.se, aplikace běží na adrese www.rozectise.cz

středa 26. září 2012

20 věcí, které jsem měl(a) vědět ve 20 - druhá část


Vážení čtenáři,
dnes vám přinášíme slíbené dokončení seznamu 20 věcí, které byste měli vědět ve 20 letech. Můžete si sami udělat obrázek, jak na tom jste dnes a co z toho jste již ve 20 letech věděli. Přejeme vám příjemné čtení… 

11. Pokud byste si měli vybrat mezi zážitkem a materiálnem, berte zážitky. Věci zestárnou, mohou se rozbít nebo o ně můžete přijít. Zážitky a zkušenosti vám nikdo nevezme a můžete z nich těžit dlouhá léta.

12. Tvořte si finanční rezervu. Horší časy mohou přijít v tu nejméně žádoucí dobu a i kdyby nepřišly – vždy je příjemnější plánovat do budoucna. Ne pouze na týden dopředu, ale třeba i měsíc nebo rok.

13. Naučte se programovat. No dobrá, tak ne. Ale vážně – snažte se co nejvíce porozumět novým technologiím. Nové technologie jsou klíč k úspěchu a bude jich čím dál více. Nezůstávejte analogoví v digitální době.

14. Závidíte sportovcům, že jejich těla dokáží víc než ta vaše? Není nic jednoduššího, než začít o svoji postavu pečovat. Mnohem snáz to jde v mládí než později. V čím lepší kondici budete, tím snáz se vám navíc budou realizovat všechny vaše plány.

15. Naučte se vařit. Nezlehčujte tento bod a využijte dobu strávenou vařením jako příjemný odpočinek a zpestření. Hospodská strava nebo jídla z kantýny jsou často méně kvalitní než to, co byste si sami připravili doma. Nehledě na to, že vařením doma ušetříte sympatické částky.

16. Nezanedbávejte spánek! Neodkládejte ho, nevymlouvejte se na množství práce a na to, že nestíháte. Vždy si najděte dostatek času a vyspěte se. Uvědomte si, že nedostatek spánku vám zásadním způsobem snižuje efektivitu a o časové úspoře se proto nelze moc bavit.

17. Ulevte svému mozku a nechte ho pracovat na důležitějších věcech. Veďte si spolehlivý systém kombinace upomínek a dobře vedeného diáře. Máte přece důležitější věci na práci, než si pamatovat každou schůzku a aktivitu. Využívejte kalendářové aplikace v čemkoliv to je možné (mobilní telefon, tablet, notebook, …).

18. Určete si směr a držte se ho. Každý potřebuje cíl a vy buďte ambiciózní. Není nic horšího, než ztrácet čas přešlapováním a plácáním se na místě. Jen díky tomu, že si vyberete dostatečně ambiciózní cíl, se můžete posunout dál než ostatní.

19. Nesnažte se být odborníkem na všechno. Nikdy to nedopadne dobře a nakonec skončíte v situaci, kdy nebudete umět nic pořádně. Snažte se specializovat a zdokonalovat v tom, co vás baví. Zdokonalujte se a alespoň po nějakou dobu buďte odborníkem. Je to mnohem přínosnější než velká šíře zájmů, jimž nevěnujete potřebnou pozornost.

20. Neztrácejte energii napravováním lidí kolem sebe. Buďte raději s těmi, které není třeba měnit nebo "napravovat". Ušetříte sobě mnoho sil a všem zúčastněným spoustu nervů.

Přímý odkaz na první část článku 20 věcí, které jsem měl(a) vědět ve 20 je zde.


Doufáme, že pro vás byl tento výčet alespoň trochu užitečný, původní článek Juliena Smítne naleznete zde. Samotný blog se věnuje tématům osobní produktivity a efektivnosti a můžeme ho jen a pouze doporučit. 

pátek 21. září 2012

20 věcí, které jsem měl(a) vědět ve 20 - první část

Vážení čtenáři,
dříve nebo později se dozvíte vše potřebné pro úspěšný a spokojený život. Určitě ale souhlasíte s tím, že kdybyste některé věci věděli alespoň o něco dříve, řekněme ve 20 letech, byl by život o tolik jednodušší... Nebo alespoň příjemnější.

Proto vám dnes přinášíme seznam 20 věcí, které byste měli ve 20 letech dělat nebo vědět, tedy jeho první půlku. Originální anglické znění naleznete na blogu Juliena Smithe (zde).
  1. Smiřte se s tím, že svět je cynik a společnost nemá zájem na vašem vzdělání. Je přeci o tolik snazší tahat peníze z nevzdělaných a neznalých lidí. Proto na svém vzdělání pracujte v co největší míře individuálně. Výsledkem bude vaše větší spokojenost a nezávislost.
  2. Pokud se vzděláváte, nespoléhejte se přespříliš na školský systém. Přiznejme si, že často je látka zastaralá už ve chvíli, kdy se dostane do osnov nebo skript. O to více informací ale můžete načerpat v praxi aktivním zájmem o obor, než jeho teoretickým výkladem. Šedivá je teorie, zelený strom praxe.
  3. Čtení je základ. Naučte se číst rychle a tak, abyste si zapamatovali maximum věcí. To všechno se dá snadno osvojit, a pokud někteří lidé zvládnou 2-3 knihy za týden, není jediný důvod, proč vy byste neměli zvládnout alespoň jednu.
  4. Negativisty nemá nikdo rád, snažte se proto na každém člověku hledat něco pozitivního. Rovněž nechtějte být vlkem samotářem – seznamujte se s lidmi, mluvte s nimi o společném tématu (vždycky se nějaké najde) a nacházejte různé možnosti spojení s nimi.
  5. Neztrácejte čas tím, že se stydíte něco udělat nebo rozhodnout. Stud a ostych byste měli z vašeho rejstříku vyřadit, naopak se snažte působit cílevědomě a tak, že si věříte.
  6. Nepodceňujte své instinkty. Pokud vám ve vztahu něco přijde zvláštní, dost často je to varovný signál, že právě tato zvláštní věc může nakonec celý vztah pokazit.
  7. Málokdo je ve svých 20 letech na rozhodovací pozici. Proto se seznamujte se staršími a zkušenějšími lidmi, kteří na těchto pozicích již jsou. Učte se od nich a snažte se s nimi strávit užitečný čas. Aby se do těchto pozic dostali, museli často prokázat ty schopnosti, které chcete mít i vy.
  8. To, o čem se domníváme, že je průměr, je spíše podprůměr. Nesnažte se proto být průměrný a zařadit se do davu. Miřte vždy alespoň o kousek výš a dál než ostatní. Stačí mnohdy jen malý krůček, abyste získali náskok.
  9. Nečekejte na druhou mízu, abyste si začali užívat. S věkem přichází i čím dál konzervativnější myšlení a právě ve 20 letech je na čase si užívat. Právě ve 20 letech byste měli dělat všechny ty děsivé a šílené věci, na které jste kdysi byli příliš mladí a za pár let budete pro změnu příliš staří.
  10. Carpe diem. Přísloví říká, abyste si užili dne, nicméně nebuďte příliš rozhazovační. Mějte vždy nějakou rezervu na horší časy. Ty mohou přijít nečekaně a vy pak budete rádi, že máte nějaké prostředky navíc.


Dokončení a tedy dalších 10 tipů vám přineseme již brzy :)