Vítejte na blogu služby pro online výuku rychlého čtení Rozečti.se, aplikace běží na adrese www.rozectise.cz

neděle 17. února 2013

Jak číst?


Každý z vás, který si už prošel nějakým tréninkem nebo kurzem rychlého čtení, přečetl některou z příruček nebo se jakýmkoliv jiným způsobem dostal k této dovednosti, určitě už přemýšlel, jak ji využít v praxi.
Pokud patříte mezi ty, kteří opravdu den za dnem louskají stohy písemností, časopisů nebo zpráv, využití rychlého čtení je pro vás jasné. Umožní vám prokousat se hromadami balastu a dostat se k jádru věci, které je někde v nich uloženo. Důležitou dovedností je ale také poznat jak a kde přesně rychlé čtení použít.
U většiny dokumentů existuje jakási formální struktura, která se skládá z úvodu, statě a závěru. Podstatné informace jsou zpravidla koncentrované v úvodu a závěru, ve stati jsou zpravidla podstatná fakta rozeseta nepravidelně a s velkými mezerami. Proto je dobré v úvodu a závěru dávat větší pozor a mezi nimi nasadit klidně nejrychlejší tempo čtení, jakého jste schopni.
A pokud se vám zdá, že jste při čtení museli nějakou důležitou část informace minout, nebojte se. Všechno důležité je vždycky několikrát zopakováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář.