Vítejte na blogu služby pro online výuku rychlého čtení Rozečti.se, aplikace běží na adrese www.rozectise.cz

neděle 26. února 2012

Co je vlastně rychlé čtení…


…a proč je pro nás výhodné?
To jsou dvě hlavní otázky, které si musel položit každý, kdo se poprvé setkal s tímto termínem.
Ano, rychlé čtení znamená číst rychle, ale nejen to. Rychlé čtení není jen o tempu, jakým daný text „zhltáme“. Hlavně je o porozumění a vcítění se do textu, je to aktivní proces, který člověka obohacuje o nové poznatky. A je také o tom geniálním pocitu, který máte, když dokážete předvídat, co v textu následuje, když začínáte chápat autorovy myšlenkové pochody a když se dostanete až na dřeň textu.
Každý z nás je v současnosti obklopený obrovským množstvím informací – valí se na nás z televize, novin, časopisů a hlavně internetu. Zatímco v minulosti byl hlavní problém informace získat dost rychle (aby byly ještě aktuální a použitelné), v dnešní době je problémem dost rychle je vstřebat, dřív než přijdou další. A navíc ne všechny informace, ke kterým se dostaneme, jsou pro nás užitečné. Možným řešením tohoto problému je tyto zdroje prostudovat a zjistit to. Jenže znova – nemáme čas ani schopnosti procházet je všechny. Tento problém se dá částečně odstranit výběrem – na některé z nich musíme prostě rezignovat. A rychlé čtení nám dá prostředky, jak se vypořádat s tím zbytkem.
Z předchozích vět by se molo zdát, že rychlé čtení je hlavně pro ty, kteří jsou dennodenně zavalení obrovským množstvím materiálu, kterým se musí pročíst. Ano, ale kromě toho je rychlé čtení také vynikajícím prostředkem jak trénovat mozek a jeho funkce. Luštíte křížovky? Doplňujete sudoku? Tak proč nezkusit také rychlé čtení?
Mnoho lidí už má základy rychlého čtení zvládnuté, aniž by o tom věděli. Sami se naučili, jak v každodenním spěchu číst nejrůznější dokumenty tak, aby jim to nezabralo tolik času. Tyto schopnosti ale stále dají zlepšovat. Tak si to vyzkoušejte… 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář.